/ Publikováno:

Malá poznámka

Hlasy z podzemí, které zde dnes odhalujeme, jsou mimo jiné poctou síle poesie. Poctou síle slova. To, co jsem chtěl říct prostřednictvím vybraných autorů, je obsaženo v samotném cyklu kanálů a nemusím o tom mluvit. Pokud vám ale mohu něco doporučit, je to, abyste se po kanálech prošli, a přitom si pozorně přečetli, co je na nich odlito.

Na začátku vás čeká proroctví Marcela Duchampa: „Velký umělec zítřka se stáhne do podzemí.“ Jsou to slova, která lze vnímat jako motto celého souboru. Pak následují reliéfy s citáty z Filipa Topola, Jáchyma Topola, Pavla Zajíčka, Víta Kremličky, J. H. Krchovského, Ivana Martina Jirouse, Andreje Stankoviče, Egona Bondyho, Ivo Vodseďálka, Petra Kabeše, Jana Hanče, Zbyňka Hejdy. Četbu z chodníku završíte se slovy Jiřího Koláře: „Slovo moderní, je velmi staré.“ Básníkova odpověď nás může potřebně zklidnit. Nebo naopak.

Vaše chůze povede koláží svého druhu, jejíž součástí je litina a žulová dlažba. Kámen a železo. Všechny citáty, které tato koláž zahrnuje, pocházejí z textů vzniklých do roku 1989. Žít v Čechách v rozmezí let 1948 až 1989 byla pro všechny občany včetně básníků zkouška charakteru. Je to jeden z možných úhlů pohledu na naši minulost.

Pod každým z poklopů se obrazně skrývá svébytné dílo a svébytná cesta. Každý z autorů prošel časy do roku 1989 jinak, ale všechny spojuje silná výpověď o době, která začala přesně před 32 lety končit.

Velmi mě těší představa, že od této chvíle může pražský chodec dojít i k těmto kanálům a při pohledu na zem se zastaví a slova ho zaujmou natolik, že vyhledá básníkovu knihu. Drobná subverze dnešní mediální sodomie.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem, kteří mi na cestě při vzniku těchto kanálů, jimiž jsem se v hlavě začal zaobírat před dvaceti lety, byli tak či onak nápomocni. Z nich zde musím obzvlášť vyzdvihnout Terezii Pokornou a její důslednou podporu po celou tu dobu. Při příležitosti dnešní adjustace do veřejného prostoru pak obzvlášť děkuji Magdaleně Juříkové a Galerii hlavního města Prahy, Marii Foltýnové a programu Umění pro město, Haně Třeštíkové a pražskému magistrátu a Petru Hejmovi a městské části Prahy 1.

Jsem rád, že se Hlasy z podzemí staly součástí mého rodného města, a děkuji i vám všem, kteří jste dnes přišli. To je vše.

 

Prosloveno při odhalení kanálových poklopů na pražské Kampě 17. 11. 2021. K cyklu Hlasy podzemí srov. též zde.

Napsat komentář